Minister Koolmees
Nieuwe regels voor werken met pensioen

De Doorwerkregeling voor gepensioneerden.
Voordelig voor alle partijen

Pensioenen moesten transparanter en persoonlijker worden
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kijkt samen met de vakbonden naar de mogelijkheid om de rekenregels voor pensioenen, de zogenoemde rekenrente, aan te passen. Dat zou een draai van de bewindsman op dit punt betekenen, terwijl de vakbonden een minder zeker pensioen zouden moeten accepteren.

Dit verloopt stroef, en daarom wordt ook naar oplossingen gezocht die destijds niet in het akkoord stonden. Dat wordt door Sociale Zaken nu in jargon “technische verkenningen” genoemd. “In een van deze denkrichtingen spelen pensioenaanspraken en rekenrente inderdaad geen rol”, aldus Sociale Zaken in een reactie.

De sociale partners werden het in juni na jarenlange onderhandelingen op hoofdlijnen eens over een pensioenakkoord: pensioenen moesten transparanter en persoonlijker worden, zodat jonge en oude deelnemers er vertrouwen in hebben.

De details moesten nog worden uitgewerkt, maar gaandeweg bleek dat een stabiel pensioen steeds verder uit zicht raakte door de dalende rente en de strenge rekenregels.

Het aanpassen van de rekenrente was voor het kabinet lange tijd een taboe. Dat gold voor de vakbonden wat betreft het loslaten van de pensioenzekerheid.

Hoewel het ministerie benadrukt dat dit onderzoek binnen de uitgangspunten van het pensioenakkoord blijft, is alleen al een onderzoek naar de rekenrente een grote verandering. Volgens De Telegraaf wil Koolmees voor de zomer nieuwe pensioenplannen aan de Tweede Kamer presenteren, zodat direct daarna begonnen kan worden met wetgeving.

 

Aanpassen rekenrente jarenlang onbespreekbaar voor D66

Veel pensioenfondsen staan al jaren onder druk door de huidige lage rente en de verplichte rekenregels in de vorm van de rekenrente. De rekenrente is een fictief rendement waarmee fondsen hun vermogen moeten waarderen. Sommige partijen vinden dat onrechtvaardig, omdat de werkelijk behaalde rendementen veel hoger liggen. Je rekent jezelf arm, zeiden partijen als 50PLUS, SP en PVV.

Daartegenover was met name voor D66, de partij van Koolmees, iedere vorm van aanpassing van de rekenrente onbespreekbaar. De partij noemde pogingen van 50PLUS daartoe een “aanval op uw toekomstige pensioengeld”.

Het afgelopen jaar werd gevreesd dat miljoenen pensioenen gekort moesten worden nadat die al jaren niet meegroeiden met de stijgende prijzen (indexatie).

Uiteindelijk viel de schade mee, maar de roep om een nieuw pensioenstelsel waarin pensioenen transparanter en minder afhankelijk van schommelende rentes zijn, werd daardoor luider.

Bron: Nu.nl

En jij denkt dat zo’n groentje alles kan wat zij kan?

Die wil je houden!!

Landelijk nieuws

Pensioenleeftijd Nederlander loopt snel op

Ruim de helft van de werknemers gaat pas met pensioen op 66-jarige leeftijd, of nog later. Gemiddeld zijn de kersverse pensionado’s 65,5 jaar oud, meldt het CBS. Vakbonden vinden dat de pensioenleeftijd voor veel mensen te snel stijgt. FNV en CNV pleiten voor recht op staatspensioen na 45 jaar werken.

Lees meer
Gezondheidskloof nekt de laag opgeleide AOW’er

Hoe vergaat het de mensen die voor het eerst moet doorwerken tot 66 jaar en vier maanden? Voor laag opgeleiden is die regeling nadelig. Ze zijn eerder begonnen en gemiddeld ongezonder. Wat voor een ‘oude dag’ blijft er straks over?

Lees meer

Doorwerkregeling

Interview directeur Doorwerkgever

Doorwerkgever maakt doorwerken mogelijk voor gepensioneerden, die nog door willen én kunnen! In Nederland werken ruim 235.000 mensen door nadat ze met pensioen zijn. Waarom? Om hun kennis over te dragen, een mooi project af te ronden, iets extra’s te verdienen of met al hun ervaring bij te springen waar dat nodig is.

Lees meer

Blog

Doorwerken na je pensioen

Benieuwd naar alle voordelen van de doorwerkregeling? Laat je naam en e-mailadres achter en lees er alles over in onze whitepaper.

You have Successfully Subscribed!

Afspraak maken

Ik wil graag een afspraak inplannen

Wij hebben uw verzoek in goede orde ontvangen.